CIB BLOG

Graeme MacKay, mackaycartoons.net

Očuvanje biodiverziteta jeste
(i) pitanje privrede

Za CIB Blog piše: Saša Rajkov

Danas je u Gardijanu i drugim svetskim medijima osvanula vest o dokumentu "Ekonomija biodiverziteta - Dasgupta pregled" ("The Economics of Biodiversity - The Dasgupta Review"). Ovaj pregled na preko 600 stranica o važnosti prirode za privredu stiže iz Ministarstva finansija Ujedinjenog kraljevstva. To je prvi put da biodiverzitet i očuvanje prirode zauzimaju centralnu temu izveštaja resora finansija neke države. Već ova činjenica - da i ekonomisti prepoznaju i uvažavaju biodiverzitet i prirodu kao neodvojive od privrede i blagostanja, je velika i dobra vest. Biodiverzitet više nije na marginama ekonomije.

Usmeren stručnoj javnosti, izveštaj poziva na promenu u načinu razmišljanja o ekonomskom uspehu, načinu na koji delujemo i kako merimo uspeh i daje smernice kako uvrstiti prirodu u oblasti ekonomije i donošenja odluka.

Jedan od zaključaka je i da bruto domaći proizvod (BDP) nije adekvatno merilo uspeha privrede država, jer ne uzima u obzir stanje prirode kao osnovnog kapitala. Šta nam govori rast BDP Srbije od 4,2% u 2019, ako je vazduh opasno loš, nemamo vodu za piće, gubimo plodnu zemlju, uništavamo šume i druge ekosisteme i biološku raznovrsnost u njima?

Poput cunamija sa ilustracije, urušavanje biodiverziteta neizostavno preti i celokupnoj privredi. Posledice se već ogledaju i u kovid pandemiji, kojoj je svakako doprineo spoj urbanizacije i uništavanja prirodnih staništa slepih miševa, domaćina korona virusa.

Nadamo se da će bar neki od zaključaka brzo pronaći put i do ekonomista i donosioca odluka u Srbiji. Za širu javnost dostupna je i skraćena verzija "Dasgupta pregleda".