Vesti

ZIMSKO ISTRAŽIVANJE GAĆASTIH KUKUMAVKI NA GOLIJI

Tokom prethodnih nekoliko dana, Centar za istraživanje biodiverziteta organizovao je praćenje jedinki gaćaste kukumavke (Aegolius funereus) koje su obeležene u okviru jesenih istraživanja u Parku prirode Golija.

UPOZNAJTE GOLIJU - PRIRODNE VREDNOSTI, UGROŽAVAJUĆI FAKTORI I MODELI RAZVOJA

Kulturno istorijski spomenici, retke biljne i životinjske vrste, stare šume - samo su neke od vrednosti Golije zbog kojih je ova planina nacionalno i međunarodno zaštićeno područje. Razvoj intenzivnog skijaškog turizma mogao bi da ugrozi biodiverzitet planine, ali alternativa postoji. Održivi turizam mogao bi da obezbedi dobrobit lokalne zajednice i očuvanje prirodnih vrednosti Golije.

ODRŽAN DIJALOG INSTITUCIJA I ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA

U petak, 1. oktobra 2021. godine, u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog održan je društveni dijalog pod nazivom “Unapređenje zakonodavnog okvira za zaštitu prirode”.

Otkrivena nova vrsta ptice za faunu Srbije

Ornitolozi Centra za istraživanje biodiverziteta iz Novog Sada i Prirodnjačkog muzeja iz Beograda zabeležili su novu vrstu ptice za Srbiju – dugorepog svračka (Lanius nubicus).

PRIrodnjački muzej odlazi u istoriju?!

Povodom najave da bi Prirodnjački muzej u Beogradu mogao da prestane da postoji kao takav, Centar za istraživanje biodiverziteta poručuje da muzeji nisu igračke!

RAD CENTRA NA očuvanju Parka prirode "golijA"

Projekat Centra "Studija slučaja: Prilozi očuvanju prirodnih vrednosti i održivom razvoju Golije" jedan je od 15 odobrenih u okviru programa "Snažno zeleno". Više u saopštenju