VESTi

Foto: https://www.kurir.rs/vesti/beograd/608405/izlozba-nocnih-zivotinja-u-prirodnjackom-muzeju

PRIRODNJAČKI MUZEJ ODLAZI U ISTORIJU?!

Datum objavljivanja: 23. februar 2021.

Povodom najave ukidanja Prirodnjačkog muzeja, Centar za istraživanje biodiverziteta poručuje: Prirodnjački muzej u Beogradu nije igračka!

Prirodnjački muzeji svake zemlje imaju centralnu poziciju u sistematizaciji fundamentalnih znanja o prirodi, nezavisno od njene zaštite i očuvanja. Oni bi trebalo da budu prva adresa za istraživače, ali i građane iz celog sveta u potrazi za informacijama i znanjem o prirodi zemlje koju posećuju. Ne samo da gotovo svi glavni gradovi država Evrope imaju prirodnjačke muzeje, nego i mnogi drugi veći gradovi mogu da se pohvale ovakvim ustanovama. Pa ipak, Vlada Republike Srbije namerava da Prirodnjački muzej pretvori u radnu jedinicu Zavoda za zaštitu prirode.

Ove godine, Prirodnjački muzej u Beogradu obeležava 125 godina od osnivanja. Povodom prethodnog jubileja, 2016. godine ovoj instituciji dodeljen je Sretenjski orden. Muzej objedinjuje zbirke, znanje i podatke o prirodi Srbije i Balkana. U njegove rezultate utkan je decenijski rad stotine naučnika, istraživača, saradnika sa prostora čitavog Balkanskog poluostrva, ali i šire. Centar za markiranje životinja pri Prirodnjačkom muzeju u Beogradu uz pomoć mreže saradnika svake godine obezbedi praćenje kretanja hiljada jedinki i desetina vrsta ptica i slepih miševa i objedinjuje ove podatke u sveukupnu sliku o migracijama životinja. Rad našeg Muzeja je od nemerljivog značaja za saznanja o biodiverzitetu i prirodi Srbije i regiona.

Pa ipak, nailazimo na nezvanične informacije iz više izvora, među kojima je i dugogodišnji direktor ove institucije, da bi Prirodnjački muzej u Beogradu vrlo brzo mogao da prestane da postoji kao takav. Degradiranje Prirodnjačkog muzeja na nivo odeljenja i gubitak statusa samostalne institucije bio bi ogroman gubitak i udarac na delatnosti istraživanja i zaštite biodiverziteta i prirode naše zemlje. I nemerljiv gubitak za sve građane. Ako rad Prirodnjačkog muzeja do sada nije bio dovoljno vidljiv ili na nivou jednog Prirodnjačkog muzeja u Londonu, Berlinu, Beču, Bazelu, možemo samo zamisliti kako bi izgledalo ako bi bio sveden na odeljenje neke druge institucije.

Umesto da se eventualno govori o izdvajanju Prirodnjačke postavke i zbirke Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode radi osnivanja još jednog Prirodnjačkog muzeja u Srbiji - u Novom Sadu, sada slušamo najave pripajanja jedinog Prirodnjačkog muzeja Zavodu za zaštitu prirode - instituciji koja je 1948. osnovana upravo na inicijativu Prirodnjačkog muzeja u Beogradu!

Složili bismo se oko jednog - da je potrebno promeniti status Prirodnjačkog muzeja u Beogradu: obezbediti mu podršku i omogućiti da ostvari svoj pun potencijal.